Pages

Friday, December 29, 2017

JANGAN LUPA SIMPAN SYILING DALAM FREEZER


Bro,
Hari ni Uncle Chan pesan kat aku, kalau nak tinggalkan rumah lama-lama, jangan lupa simpan syiling dalam freezer. Ape kena orang tua ni kasi pesanan pelik camni. Boleh kasi syiling tu beranak ke? Simpan lah duit syiling dalam tabung, tu pesan yang selalu aku dengar. 

Benda ni mudah tapi sangat penting. Ramai orang tak buat sebab tak tau. Kalau U tinggal rumah lama-lama, U tak tau kan kalau ada gangguan bekalan elektrik kat rumah? Kalau ada, U tak tau kan berapa lama sebelum elektrik sambung balik? 

Saya tak kisah sangat pun Uncle, takde siapa dalam rumah tu pun. TV, kipas lampu semua tu memang dah OFF. Young man (terasa muda kejap), ayam, ikan, daging dalam u punya freezer tu macam mana? Nuggets, sosej dan daging burger untuk anak U macam mana? 

Kalau terputus 2 - 3 jam OK lg. Kalau TNB rasa nak biar 2 - 3 hari? Kalau seminggu? Kalau semua tu dah defrost dan dibiarkan terlalu lama, ia akan mula rosak. Lepas elektrik sambung semula, freezer U akan bekukan balik semua tu. Mungkin ada yang sudah rosak dan U tak perasan. 

Betul jugak. Kalau tak perasan rasa macam ok je lagi (beku lagi kot), masak buat kari lepas tu makan. Memang ke hospital la lepas tu. Silap-silap boleh mati. Lepas tu masak sosej yang dah rosak tu kasi anak makan. Aduhh.. 

Tapi apa kaitan syiling tu? Ini tips untuk agak berapa lama freezer tu OFF. U perlu;

Syiling
Gelas plastik yang lut sinar 
Air

Mula-mula u isi air dalam gelas plastik tu 3/4 penuh dan letak dalam freezer. Biar jadi ais. Lepas tu letak syiling atas ais tu. Setiap kali balik rumah lepas cuti panjang, check syiling dalam gelas tu. Kalau syiling tu masih diatas, bermakna mungkin tiada gangguan elektrik. Bagus! 

Tapi kalau syiling tu di lantai gelas, bermakna ais tu dah pernah cair sepenuhnya. Mungkin terdapat gangguan elektrik yang lama. Buang je lah semua bahan makanan atau minuman yang kemungkinan besar sudah rosak. Good indicator to check all your food supply inside your freezer. Jangan ambil mudah, pilih jalan yang paling selamat. 

Terima kasih Uncle Chan Kui Peng - wise old man.

No comments:

Post a Comment